KÜRESEL SİYASET (TEZLİ-İNGİLİZCE) DERS İÇERİKLERİ
POLS 701 Uluslararası İlişkiler Teorileri
Bu ders Uluslararası İlişkiler çalışmalarında teorik tartışmalara odaklanmakta ve disiplin içerisindeki farklı teorik bakış açılarını incelemeyi hedeflemektedir. Dersin sonunda öğrencilerin uluslararası ilişkiler çalışmalarında teorinin önemini anlamaları, teori ile pratik arasındaki ilişkileri görebilmeleri ve farklı kuramsal yaklaşımların temel özelliklerini bilmeleri hedeflenmektedir.
POLS 702 Küresel Siyasette Güncel Sorunlar
Bu ders, güncel olaylar ve gelişmelerle bağlantılı olarak küresel ölçekte siyasi, ekonomik ve sosyal ilişkileri ve yapıları tanıtmaktadır. Ele alınacak konular şunları içerir: mevcut küresel siyasi bağlamın tarihsel evrimi, kavramsallaştırmaları, nedensel süreçleri, dinamikleri ve sosyo-ekonomik sonuçları.
POLS 703 Araştırma Yöntemleri ve Etik
Bu ders öğrencileri sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri hakkında bilgilendirir. Dersin birinci yarısında araştırma tasarımda temek ilkeler tartışılırken, ikinci yarısında niteliksel ve niceliksel araştırma yöntemleri incelenir.
POLS 704 Küresel Politik Ekonomi
Öğrenciler, piyasalar ile devlet arasındaki etkileşimi liberal, mercantilist, yapısal ve diğer alternatif teoriler perspektifinden öğreneceklerdir. Ders, politika ile ekonominin küresel düzeyde dört alanda incelenmesinden oluşur. Bunlar, ticaret ve üretim, finansal sistemler, güvenlik, bilgi ve teknolojidir.
POLS 706 Avrupa Birliği Dış ve Güvenlik Politikası
Bu dersin amacı, öğrencilere Avrupa Birliği'nin tarihsel gelişimi, derinleşme süreci, genişleme süreci, kurumlar, üye ülkeler, politika alanları, vatandaşlar, uluslararası aktörlük vb. konularda bilgilendirmektir. Bir başka amaç da öğrencileri teorik ve pratik bilgilere tanıtarak AB'nin entegrasyon süreci, politika mekanizmaları ve politika alanlarını anlamaları için bu bilgileri kullanmalarını sağlamaktır.
POLS 708 Küresel Yönetimde Yükselen Güçler
Bu ders küresel politikada yükselen güçlerin batılı güçlerin hakimiyetini zorlayan pozisyonlarına odaklanmaktadır. Dünya politikasının yükselen güçlerinin hangileri olduğu ve küresel düzenin yeniden inşasındaki rollerinin neler olduğu gibi sorular dersin içeriği kapsamındadır. Küresel yönetişim kavramının kapsam ve tanımının ardından, ders küresel yönetişimin yeni yükselmekte olan aktörlerinin talep ve politikalarına odaklanmaktadır. BRICS ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) dersin ana kapsamını oluşturmakla birlikte, yükselmekte olan diğer aktörlerin politika ve pozisyonları da incelenecektir.
POLS 709 Amerikan Dış ve Güvenlik Politikası
Bu dersin ilk kısmı, Amerikan dış ve güvenlik politikasına ilişkin kavramsal ve teorik perspektifleri araştırıyor. Farklı düşünce ekolleri detaylı bir şekilde incelenir. İkinci bölüm, öğrencileri farklı zaman dilimlerinde Amerikan dış ve güvenlik politikası seçimlerini etkileyen farklı faktörlerin karşılaştırmalı ağırlığına maruz bırakır. Başlıca hedeflerden biri, Amerikan dış ve güvenlik politikası bağlamında farklı düzeylerdeki analizleri anlamlandırmaktır.
POLS 711 Göç Politikası
Bu derste, öğrenciler bir taraftan göç olgusuna yönelik kavramlar ve temel konu alanları üzerinde bilgilendirilirken diğer taraftan ise gerekli teorik ve tarihi arka plan sunulmaktadır. Siyasi, ekonomik ve sosyal aktörler ile süreçlerin insan hareketleri üzerindeki etkilerinin yanı sıra göç hareketlerinin bu yapıları dönüştürmesi göz önünde bulundurulmaktadır. Derste işlenen konular, göç konusundaki temel ve güncel akademik metinler üzerinden detaylı bir şekilde tartışılmaktadır. Öğrencilerin işlenen metinlere yönelik yazdıkları haftalık metinler ve araştırma raporları yoluyla derse aktif katılım göstermeleri beklenmektedir. Bu dersi başarı ile bitiren öğrencilerin, (uluslararası) göç ile ilgili olarak derinlemesine bir anlayış geliştirmeleri, konu hakkındaki teorik bakış açılarına hâkim olmaları, ilgili kavramlar hakkında bilgi sahibi olmaları ve (uluslararası) göçü siyasi, ekonomik ve sosyal yönlerini dikkate alarak değerlendirebilmeleri beklenmektedir.
Konuyla ilgili temel ve yakın tarihli bilimsel çalışmalar temelinde ayrıntılı tartışmalar yapılır. Bu ders probleme dayalı öğrenme (PDÖ) yaklaşımına dayanmaktadır. Bu yaklaşım esas olarak sınıf içi tartışmalara aktif öğrenci katılımı üzerine inşa edilmiştir. Tüm öğrencilerin verilen ders materyalini okumasını ve tartışmalara katkıda bulunmasını gerektirir. PBL yaklaşımı, dersleri aktif seminer tartışmalarıyla birleştirir. Her hafta için tartışma konuları ders programında belirtilmiştir.
POLS 712 Sosyal Bilimlerde İstatistiki Yöntemler
Bu dersin amacı öğrencilere istatistiki analiz yöntemini sunmaktır. Ders öncelikle ölçüm ve dağılım konuları üzerinde duracaktır. Daha sonra ikili ve çoklu nedensellik tartışılarak öğrencilere lineer regresyon ve logit analizi anlatılacaktır. Ders kapsamında öğrenciler STATA istatistik programını kullanmayı ve farklı veri tabanları ile çalışmayı da öğreneceklerdir. Bu ders öğrencilerin aktif katılımına olacak sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Dersin amacı öğrencilerin dönem sonunda istatistiki bir yöntem kullanarak kendi araştırmalarını yapabilecek beceriye sahip olmalarını sağlamaktır.
POLS 713 Karşılaştırmalı Siyasette İleri Okumalar
Ders, siyaset biliminde karşılaştırmalı siyaset alanının gelişimi ile karşılaştırmalı araştırmada karşılaştırmalı metodun yerinin incelenmesi ile başlar. Daha sonra karşılaştırmalı siyasetin ana konuları incelenir: Devlet, kurumlar ve kurumların dönüşümü, milliyetçilik, demokrasi ve demokratikleşme, siyasi sistemler, seçim sistemleri, parti sistemleri, siyasi kültür ve iletişim, toplumsal hareketler ve sivil toplum
POLS 714 Afrika Siyasetinde İleri Okuma
Bu ders Sahraaltı Afrika siyasetine teorik bir bakış açısı ile genel bir giriş yapmaktadır. Dersin ana amacı öğrencilere Sahraaltı Afrika’daki gerilimler, sorunlar ve politikanın genel işleyişi konusunda lisansüstü düzeyde bir okuma portföyü sunmak ve akademik bir anlayış kazandırmaktır. Bu kapsamda, “düzen”, “düzensizlik”, “kalkınma” gibi kavramlar, Afrika siyaseti özelinde ele alınacaktır. Dönem boyunca dersin perspektifi analitik olduğu kadar eleştirel de olacaktır. Bir başka ifadeyle, bu ders, öğrencilere Afrika siyasetini açıklama iddiasındaki teorik yaklaşımlara eleştirel yaklaşan bakışaçılarını tanıtma amacı da taşımaktadır. Ders kapsamında düzen, otoriterlik, sivil-asker ilişkileri, Afrika’da ulus-devlet ve egemenlik, iç savaşlar ve etnik çatışma, müdahale, kalkınma ve barış arasındaki ilişki gibi birçok konu ele alınacaktır.
POLS 715 Enerji Güvenliği
Bu ders, enerji alanındaki teorik tartışmaları ve ampirik olayların analizini içermektedir. Enerji çalışmaları alanındaki temel kavramları tanıtarak başlar ve konuya ilişkin uygulanabilecek Uluslararası İlişkiler teorilerinin tanıtılmasıyla devam eder. Bu kapsamda, enerjinin çok yönlü karakteri, her bir enerji kaynağının kendine has özellikleri ve enerji çalışmaları alanındaki temel kavramlar incelenir ve konuya dair farklı Uluslararası İlişkiler teorilerinin uygulanması örneklendirilir. Derste, küresel ve bölgesel/ulusal düzeyde gerçekleşen enerji alanındaki gelişmeler hakkında küresel enerji görünümü ele alınır. Enerji kaynakları, rezervler, üretim, ithalat, ihracat, ticaret hareketleri ve enerji alanındaki küresel ve bölgesel kurumsal çerçevenin ayrıntılandırılması amaçlanır. Enerji güvenliği kavramının Türkiye, Avrupa Birliği ve Rusya tarafından nasıl anlaşıldığı ve tanımlandığı konusu farklı haftalarda analiz edilir. Söz konusu aktörlerin enerjiye dair iç ve dış politikaları incelenerek enerji politikalarında yer alan fırsatlar ve sorunlar ayrıntılı olarak incelenir. Ders, enerji alanına dair temel kavramları ve tartışmaları anlamayı ve Türkiye, Avrupa Birliği ve Rusya özelinde söz konusu kavramların ve tartışmaların örneklendirilmesini sağlamaktadır.
POLS 716 Küresel Etik: Güncel Tartışmalar
Bu ders Küresel Etik alanındaki güncel tartışmalara ve ana konulara odaklanmaktadır. Ders kapsamında literatürün klasikleri üzerinde okumalar yapılacak ve bu klasiklerin yorumları üzerinde durulacağı gibi; kıtlık, haklı savaş, insan hakları, vatanseverlik ve erdem, ulusal self-determinasyon, nüfus kontrolü ve kozmopolitanizm gibi güncel konulara da yer verilecektir.
POLS 717 Barış ve Güvenlik Çalışmaları
Barış, savaş ve güvenlik kavramları ortaya çıkışından bu yana Uİ disiplininin merkezinde olmuş kavramlardır. Süreç içerisinde, bu kavramların içeriklerinde önemli değişim ve evrim meydana gelmiştir. Bu ders, bu kavramların içeriğindeki değişim ve evrimin incelenmesini amaçlanmaktadır. Bu anlamda, Barış ve Güvenlik Çalışmalarına giriş niteliğinde bir derstir. Dersin içeriği yalnızca anaakım kuramsal literature değil, aynı zamanda bu kavramlara eleştirel bir çerçeveden yaklaşan ekollere de yer vermektedir. Ders, Problem Odaklı Öğrenim yöntemini uygulamaktadır. Bu kapsamda ders anlatımı ve tartışma seminerlerinden oluşmaktadır.
POLS 718 Siyaset Sosyolojisinde Konular
Bu ders siyaset sosyolojisindeki bir dizi klasik problemin küresel bir perspektiften anlaşılmasına ve analiz edilmesine odaklanmaktadır. Devletin oluşumu, küresel siyasi rejimlerin ve örgütlerin toplumsal gelişimi, toplumsal-siyasi inançlar ile ekonominin kesişimi, küresel siyasi grup davranışı gibi konular dahil olmak üzere toplumsal-siyasi nitelikteki meseleler ele alınmaktadır. Bu ders, alanın uzmanlarının ufuk açıcı çalışmalarının yukarıda değinilen konular çerçevesinde eleştirel ve çözümleyici bir gözle derinlemesine okunması üzerinden ilerler.
POLS 719 Dış Politika Analizi
Bu ders kapsamında Uluslararası İlişkilerin bir alt disiplini olan Dış Politika Analizi alanındaki teorik yaklaşımlar ve analiz yöntemleri ele alınacaktır. Bu kapsamda ders dış politika karar alım süreçlerinin analizine odaklanmaktadır. Bu karar alım süreçlerinin üç analiz seviyesi olan bireysel düzey, devlet düzeyi ve sistemik düzeyde analizleri dersin başlangıç konularıdır. Daha sonra, Operasyonel Kod Analizi, Liderlik Karakter Analizi, Prospekt Teorisi, Rol Teorisi, Rasyonel Aktör Modeli gibi yöntem ve yaklaşımlar incelenecektir.
POLS 721 Siyaset Düşüncesi Üzerine Okumalar
Bu ders, Siyaset Felsefesi disiplinindeki seçilmiş uzman metinlerinin derinlemesine okunması ve analitik incelenmesi yoluyla, Siyaset Düşüncesi ile Siyaset Bilimi arasında var olan disiplinlerarası sosyal bilim temellerini ileri düzeyde anlamaya odaklanacaktır. Daha sonra, metinlerde tarihsel olarak gösterilen Siyasal Düşüncenin temel ilkeleriyle ilişkili modern küresel sorunlara ilişkin olarak öğrencide hermenötik/yorumlayıcı bir bakış açısı geliştirmeyi amaçlayacaktır.
POLS 722 Uluslararası Mahkemeler
20.yüzyıl uluslararası sistemde uluslararası mahkemelerin hem nicelik hem de yarattıkları etki açısından yükselişine tanıklık etmiştir. Birleşmiş Milletler (BM) ile farklı alanlarda uluslararası mahkemelerin kurulması yönündeki eğilim Soğuk Savaş’ın sona ermesinden sonra yeni mahkemelerin kurulması ile devam etmiştir. Uluslararası sistemde gözlemlenen bu yaygın eğilimin nedenlerinin, etkilerinin anlaşılabimesi için sadece sözkonusu mahkemelerin uyguladıkları hukuk normlarına, tarihsel açıdan kuruluş süreçlerine, ve uygulamalarına bakmak yeterli olmayacaktır. Bu ders, uluslararası mahkemelerin işleyiş mekanizmaları altında yatan politika etkilerine de dikkat çekmeyi, günümüzdeki uluslararası sistemde siyasi iktidarın nasıl faaliyet gösterdiği sorusu üzerine düşünmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, Uluslararası Adalet Divanı, Uluslararası Deniz Mahkemesi, Dünya Ticaret Örgütü, uluslararası insan hakları mahkemeleri ve ceza mahkemeleri ders kapsamında incelenecek konular arasındadır.
POLS 723 Cumhuriyetçilik: Dünü ve Bugünü
Bu ders Cumhuriyetçiliğin siyasi kavramı ile Neo-veya-Sivil Cumhuriyetçilik arasında karşılaştırmalı bir çalışma sunmaktadır. Cumhuriyetçi düşünce geleneğini batılı bir perspektiften inceleyecek ve aşağıdaki yazarlara odaklanacaktır: Machiavelli; Montesquieu ve Blackstone gibi İngiliz cumhuriyetçileri; ve Thomas Jefferson ve James Madison dahil olmak üzere kurucu dönemin Amerikalıları. Bu yazarlar, argümanlarını Latin tarihçiler ve Cicero'ya yaslanan bir düşünce geleneği içinde ele alarak, sivil erdemin ve siyasi katılımın önemine, yolsuzluğun tehlikelerine, hukukun üstünlüğüne ve karma bir anayasanın faydalarına odaklandılar. Ders, modern politik Liberal yaklaşımlar ile Quentin Skinner ve Philip Pettit'in tarihsel ve analitik programı aracılığıyla bu 'modern' yazarların eserlerinin günümüzdeki yorumlarını karşılaştırır.
POLS 724 Milliyetçilik: Teoriler ve Vakalar
Bu derste milliyetçilikle ilgilil temel kavramlar üzerinde durulacak; önde gelen milliyetçilik teorileri çalışılacak; çeşitli örnek olaylar üzerinden teorik analizler yapılacaktır.
POLS 726 Türk Dış Politikası
Bu derste Türk dış politikası Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminden başlayarak analiz edilecektir. Kronolojik bir sırayla yapılacak olan tartışmalarda küresel ve bölgesel gelişmelerin yanı sıra Türkiye’nin kendi iç dinamiklerinin Türk dış politikası üzerindeki etkileri gözden geçirilecektir. Ortadoğu, Kafkaslar ve Balkanlar üçgeninde bulunan Türkiye’nin dış politikasındaki süreklilikler ve kopuşlar dönem koşulları, aktörler ve küresel siyaset açısından karşılaştırmalı bir biçimde ele alınacaktır.
POLS 727 Kalkınma Çalışmalarına Giriş
Bu ders dünyanın değişik noktalarında gelişmekte olan ülkeleri etkileyen politik ve ekonomik faktörlere odaklanmaktadır. Ders kapsamında kalkınma alanındaki bazı kuramsal yaklaşımları incelemenin ardından, Asya, Afrika ve Latin Amerika’daki kalkınma hareketlerini etkileyen spesifik politikaları inceleyecektir. Ayrıca kalkınmışlık ve az gelişmişlik üzerinde devletlerin ve piyasanın etkilerini, koloniyal pratiklerin kalkınma ve bağımlılık açısından yarattığı sorunları, politik ekonomi, yoksulluk ve özgürleşme gibi alanlardaki tartışmalar dersin ana içeriğinin parçası olacaktır. Ders sonunda öğrencilerin kalkınma yazınındaki ana teorik yaklaşımlar, gelişmekte olan ülkelerin karşılaştığı sorunlar hakkında bilgi sahibi olacak ve bu bilgilerin ileriye dönük analizlerde kullanılması hakkında donanıma kavuşacaktır.
POLS 728 Siyasal İletişim
Bu derste öğrencilerin siyasete ilişkin bilginin oluşturulması, şekillendirilmesi ve yaygınlaştırılması olarak tanımlanan siyasal iletişim üzerinde bilgi sahibi olmaları ve konu hakkında analiz yeteneklerine katkı sunulması hedeflenmektedir. Siyasette kitle iletişimine dair kısa bir tarihi arka planın ardından gündem belirleme, çerçeveleme ve öncelik belirleme olarak sıralanabilecek temel teorik yaklaşımlara yer verilmektedir. Yeni medya araçlarını geliştiren teknolojik gelişmelere özellikle vurgu yapılmakta ve bu gelişmelerin küresel düzeyde siyasal davranışları ve sosyal hareketleri üzerindeki etkileri incelenmektedir. Konuya ilişkin temel ve güncel akademik metinler üzerinden detaylı tartışmalar gerçekleştirilmektedir. Öğrencilerin ilgili teoriler ve kavramlar üzerinde bilgi sahibi olmalarının ardından kendi araştırmaları için sorular bulabilmeleri ve bu soruları yanıtlayabilecekleri araştırma önerileri hazırlamaları beklenmektedir. Bu dersi başarı ile bitiren öğrencilerin, ulusal ve uluslararası düzeyde siyasal iletişime ilişkin olarak derinlemesine bir anlayış geliştirmeleri, konu hakkındaki teorik bakış açılarına hâkim olmaları, ilgili kavramlar hakkında bilgi sahibi olmaları ve siyasal iletişimin ulusal ve uluslararası siyasetin güncel konularındaki etkisi hakkında yorum yapabilmeleri beklenmektedir.
Konuyla ilgili temel ve yakın tarihli bilimsel çalışmalar temelinde ayrıntılı tartışmalar yapılır. Bu ders probleme dayalı öğrenme (PDÖ) yaklaşımına dayanmaktadır. Bu yaklaşım esas olarak sınıf içi tartışmalara aktif öğrenci katılımı üzerine inşa edilmiştir. Tüm öğrencilerin verilen ders materyalini okumasını ve tartışmalara katkıda bulunmasını gerektirir. PBL yaklaşımı, dersleri aktif seminer tartışmalarıyla birleştirir. Her hafta için tartışma konuları ders programında belirtilmiştir.
POLS 729 Küresel Yönetimde Batılı Güçler
Bu ders öğrencilere batılı güçlerin var olan dünya düzeninin inşasındaki rollerini incelemeye ve bu güçlerin düzen içerisindeki otoritelerini zorlayan gelişmelere verdikleri reaksiyonları çalışmaya yönlendirmektedir. Ders kapsamında odaklanılacak ana sorular şöyledir: Güncel küresel düzenin ortaya çıkmasındaki batılı güçlerin rolü nedir? Küresel yönetişimde batılı güçleri batı dışı güçlerden ayıran ana faktörler nelerdir? Batılı güçlerin küresel yönetişimdeki üstünlüklerini muhafaza etme konusundaki adımları nelerdir?
POLS 732 Değişen Dünyada Vatandaşlık
Dersin ilk bölümünde farklı vatandaşlık kuramları inceleniyor. İkinci bölümde değişen küresel dinamiklar sonucunda vatandaşlık kavram ve pratiklerindeki değişimler inceleniyor. Zayıflayan sınırlar, uluslar üstü topluluklar, göç ve küreselleşme gibi gelişmeler geleneksel vatandaşlık yaklaşımlarını sorgulamakta. Bu sorgulamalar neticesinde gelişen çok kültürlü vatandaşlık, kozmopolit vatandaşlık, uluslar üstü vatandaşlık ve ülüs ötesi vatandaşlık gibi yeni vatandaşlık kuramları inceleniyor. Dersin üçüncü bölümünde de güncel olaylar/ ülke örnekleri ve vatandaşlık politikaları inceleniyor.
POLS 733 Jeopolitik
Jeopolitika kavramı ortaya çıkışından bu yana Uİ disiplininin merkezinde olmuş kavramlardır. Süreç içerisinde, bu kavramın içeriklerinde önemli değişim ve evrim meydana gelmiştir. Bu ders, bu kavramların içeriğindeki değişim ve evrimin incelenmesini amaçlanmaktadır. Bu anlamda, Jeopolitikaya giriş niteliğinde bir derstir. Dersin içeriği yalnızca anaakım kuramsal literature değil, aynı zamanda bu kavramlara eleştirel bir çerçeveden yaklaşan ekollere de yer vermektedir. Ders, Problem Odaklı Öğrenim yöntemini uygulamaktadır. Bu kapsamda ders anlatımı ve tartışma seminerlerinden oluşmaktadır.
POLS 734 Savaş Çalışmaları
Bu ders öğrencilere küresel bir perspektifte uluslararası ilişkilerin bir alt disiplini olan savaş çalışmalarını öğretecektir. Öğrenciler sadece teorik yaklaşımlara ve gerçek hayattan örneklere aşina olmayacaklar aynı zamanda konuyu daha iyi anlamalarını sağlayacak analitik yetenekler edinecekler günümüzde savaşın yarattığı sorunları eleştirel bir şekilde değerlendirebileceklerdir. Bu disiplinler arası bir derstir. Asıl olarak siyaset bilimi ve uluslararası ilişkilere dayanarak askeri tarih, askeri sosyoloji, kültür ve diğer alanlardan istifade etmektedir. Ders savaşı sebepleri, teorileri ve tarihi dönüşümü ile başlayacaktır. Müteakiben askeri düşüncenin gelişimi, strateji, operatif ve taktik seviyeleri, savaş çeşitleri (konvansiyonel, gayri nizami nükleer savaş), savaşın etki ve sonuçları (etik, savaş suçları vs.) ve barışın inşası (çatışma yönetimi ve çözümlemesi) konularını inceleyecektir.
POLS 735 Kamuoyu ve Siyasal Katılım
Bu ders öğrencilere siyasi katılım ile alakalı en güncel tartışmları sunar. Dersin birinci kısmında kavramsal tartışmalar sunulur. İkinci kısmında ise konu, karşılaştırmalı vaka analizleri ışığında değerlendirilir.
POLS 736 Karşılaştırmalı Popülizm
Bu ders öğrencilere popülizm ile alakalı en güncel tartışmları sunar. Dersin biirnci kısmında kavramsal tartışmalar sunulur. İkinci kısmında ise konu, karşılaştırmalı ülke analizleri ışığında değerlendirilir.
POLS 737 Amerikan Savaş Tarzı: Amerikan Askeri Strateji ve Politikası
Amerikan Savaş Tarzı: Amerikan Askeri Strateji ve Politikası dersi içinde birden çok disiplini barındıran, öğrencilere Amerikan savaş tarihinin dinamiklerini, temel gerekçelerini, süreçlerini ve aktörlerini tanıtmayı amaçlayan bir derstir. Ders, Amerikan askeri ve deniz harp deneyimlerini biçimlendiren başlıca düşünce okulları ve doktrinleri ile ilgili bir anlayış edinilmesi için tasarlanmıştır. Russell Weigley, 1973 tarihli çığır açan The American Way of War: A History of U.S. Military Strategy and Policy isimli çalışmasında, George Washington’dan Robert McNamara’ya kadar ileri gelen askeri ve siyasi figürlerin savaş hakkındaki düşünce ve eylemlerini inceledi. Weigley, ulusun var olmaya başladığı ilk günler haricinde, Amerikan savaş tarzının – ya bir yıpratma ya da bir imha stratejisi aracılığıyla- bir düşmana karşı ‘yıkıcı’ bir askeri başarı merkezli olduğu sonucuna vardı. Bu ders, Weigley’in önermesini güncelliyor ve öğrencilerin Amerikan savaş strateji ve politikasını birleştirerek Amerikan gücünün tarihsel evrimine ilişkin fikir edinmelerini sağlıyor.
POLS 738 Türkiye’de Göç ve İltica
Göç, modern Türk devletinin tam merkezinde yer almaktadır. Balkanlar, Kafkasya ve Kırım'daki Osmanlı topraklarının kaybedilmesi, milyonlarca mültecinin ana vatana dönerek yeni bir ülke inşa etmesini beraberinde getirmiştir. Türkiye, 2010’larla birlikte Orta Doğu ve Afrika'dan milyonlarca zorunlu göçmen ile dünyanın en büyük mülteci barındıran ülkeleri listesinin başında gelmektedir. Bu durum, iş güvenliğinden sağlığa, entegrasyondan dış politikaya kadar birçok karmaşık konuyu gündeme taşımaktadır. Yine de zorunlu göç, Türkiye bağlamındaki tek insan hareketliliği değildir. Türkiye’den veya Türkiye üzerinden gerçekleşen veya Türkiye’ye gelen milyonlarca insan ile birlikte oldukça karmaşık ilişki ağları ortaya çıkmaktadır. Türkiye, işgücü göçünün en büyük kaynaklarından biridir. Bu durum ise Türkiye’yi dünyaya yayılmış büyük ölçekli bir Diasporanın menşe ülkesi yapmaktadır. Bunun dışında Türkiye, kıyı kentlerinde Batı Avrupa ülkelerinden çok sayıda emekli göçmene ev sahipliği yapmaktadır. Modern Türkiye'nin şekillenmesinde iç göçün önemi tartışılan bir diğer önemli konudur.
Ders, Türkiye'deki göç tarihinin tanıtımıyla başlayacak ve daha sonra konu alanındaki temel teoriler üzerine tartışmalarla devam edecektir. Son dönemdeki göç hareketlerine ve bunların sosyal, ekonomik, politik ve kültürel sorun alanlarıyla etkileşimlerine ayrıca önem verilecektir.
POLS 739 Demokrasi, Sivil Toplum ve Sosyal Sermaye
Dersin ilk yarısında demokrasi, sivil toplum ve sosyal sermaye kavramlarının kuramsal çerçevesi tartışılır. Dersin ikinci yarısında sivil toplum ve sosyal sermaye konularını vatandaş davranış ve eğilimleri ile açıklayan çalışmalar ile birlikte, siyasi sistem ve kurumların işleyişi ile ilişkilendirildiği çalışmalar, farklı vaka çalışmaları ile karşılaştırılır.
POLS 707 Seminer
Bu ders kapsamında öğrenciler dönem boyunca bölümden bir hoca ile küresel siyaset ve uluslararası ilişkiler alanında yapılabilecek çalışmalar ve tez hazırlama sürecinde dikkat etmeleri gereken hususlar ve muhtemel tez konuları hakkında konuşma fırsatı bulmaktadırlar. Pols 707 - seminer dersi öğrencilerin sundukları tez önerisinin eksikliklerini görmeye ve akademik standartlara uygun bir çalışmanın tasarımı hakkında detaylı bilgi edinmelerine yardımcı olmaktadır.
POLS 700 Yüksek Lisans Tezi 1
Bu ders kapsamında, öğrencilerin Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler disipliniyle ilgili bir araştırma konusu hakkında tez çalışması yapmaları öngörülmüştür. Bu dersin amacı, öğrencilerin araştırma konusu ile ilişkili bilgi birikimi oluşturarak teorik ve metodolojik yaklaşımları ve terminolojiyi çözümleyebilmeleri ve gerekli araştırma ve yazma becerilerini tez çalışmalarında gösterebilmeleridir. Bu sürecin sonunda öğrencilerin tez çalışma performansı danışman tarafından değerlendirilir.
POLS 750 Yüksek Lisans Tezi 2
Bu ders kapsamında, öğrencilerin Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler disipliniyle ilgili bir araştırma konusu hakkında tez çalışması yapmaları öngörülmüştür. Bu dersin amacı, öğrencilerin araştırma konusu ile ilişkili bilgi birikimi oluşturarak teorik ve metodolojik yaklaşımları ve terminolojiyi çözümleyebilmeleri ve gerekli araştırma ve yazma becerilerini tez çalışmalarında gösterebilmeleridir. Bu sürecin sonunda öğrencilerin tez çalışma performansı danışman tarafından değerlendirilir.
POLS 741 Siyaset Bilimlerinde Kurumsal Analiz
Bu dersin amacı, siyasal, iktisadi ve toplumsal/kültürel kurumlar ile yerel, ulusal, bölgesel ve küresel ölçeklerde insan davranış ve ilişkilerinin birbirleri üzerindeki karşılıklı etkilerini incelemektir.Ders iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, siyasal bilimlerde kurumsalcı analizin kavramsal ve kuramsal çerçevesi ile temel iddiaları, disiplinler arası karşılaştırmalı bir yaklaşımla öğrencilere tanıtılmaktadır.İkinci bölümde, siyasal bilimlere kurumsalcı analizin katkılarını örnekleyen bir dizi somut vaka incelemesi ele alınıp tartışılmaktadır.
POLS 742 Avrupa Birliği’nin Bütünleşmesi
Ders, Avrupa Birliği’nin (AB) tarihini ve bütünleşmesini derinlemesine incelemektedir. Temel kavramların ve AB bütünleşmesine ilişkin temel teorik yaklaşımların tanıtılmasını, bütünleşmenin tarihinin incelenmesini, AB’nin kurumlarının ve karar alma süreçlerinin anlaşılmasını, dahili ve harici bütünleşmenin temel unsurlarının ve problemlerinin incelenmesini amaçlamaktadır. Etkileşime dayalı öğrenme yoluyla öğrencilerin analitik düşünme, sunum yapma, akademik yazım ve tartışma becerilerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
POLS 743 İnsan Hakları ve Politika
İnsan hakları politikadan bağımsız olarak düşünülemeyeceği gibi dış dünya ile yakından ilgilidir. İnsan hakları dersi, politik boyutun yanısıra alanın hem hukuki boyutunu hem de modern liberal demokrasi ile olan bağlantıları inceleyecek, aynı zamanda öğrencilerin insan hakları kavramını eleştirel bir düşünce süzgecinden geçirmeden tartışmasız bir önkabul olarak almalarının önüne geçmeyi hedefleyecektir. İnsan hakları kavramı üzerinde çalışmalar yaparak hem kavramın tarihsel gelişimine hem de eleştirel perspektiflere bakılacaktır. Öğrenciler ders bünyesindeki tartışmalarla kavrama dair ince detaylar, çelişkiler, öznellikler ile tanışacak ve insan haklarının demokrasi, feminism, self-determinasyon, insancıl müdahale, yerel ve azınlık grupları hakları gibi sorunlarla bağlantılı olarak incelemesini yapacaklardır.
POLS 744 Çağdaş Türkiye'de Azınlıklar
Soğuk Savaş'ın sona ermesi ve küreselleşmenin yükselişiyle birlikte, kitlesel göç ve dünyanın dört bir yanına mülteci akınına yol açan yeni dalgalar ortaya çıkmıştır. Bu gelişmeler, geniş bir sosyal ve kültürel karşılaşma yelpazesi getirirken, etnik ve dini aidiyet meselelerini ve ‘öteki’ ile temas sorularını da yeniden canlandırmıştır. Ders genel olarak şu sorulara cevap arar: Türkiye bağlamında bu sorunlar nelerdir? Kültürel, dilsel ve dini haklar, çoğunluk ve azınlık grupları açısından ulusal ve uluslararası düzeyde nasıl uygulanabilir? Etnik, dini veya kültürel çeşitlilik bilinci nasıl ortak bir değer olarak teşvik edilebilir?
POLS 745 Devlet Kuramları
Lisansüstü seviyesindeki bu dersin iki amacı vardır. Bunların ilki, öğrencileri devlet ve siyaset çalışmalarına yönelik farklı kuramsal yaklaşımlarla tanıştırmaktır. İkincisi ise, bu soyut kuramsal fikirlerin tarihsel/ampirik araştırmalarda nasıl somutlaştırıldığını örnekleyen çeşitli akademik çalışmaları incelemektir. Ders bu doğrultuda; toplum, ekonomi ve devlet arasındaki karmaşık bağlantılara odaklanmaktadır. Yanı sıra kurumsalcı, Weberyan ve eleştirel yaklaşımlar gibi farklı perspektiflerin devletin tarihsel süreçlerde aldığı değişken formları nasıl açıkladığını izlemektedir.